Diabetische voetzorg

Heb je diabetes dan is het extra belangrijk om je voeten goed te laten verzorgen. Maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom is een goede voethygiëne belangrijk.
Een juiste schoen en sok kunnen veel doen. Zo kan je de druk op de voet bij het stappen goed verspreiden zodat er zich geen drukpunten vormen en waardoor er geen onnodige wondjes ontstaan. Het dragen van schoenen en sokken is trouwens een must. Loop nooit blootvoets of zonder sokken zo vermijd je ‘ongelukjes’.
Maar ook door de juiste manier van teennagels knippen vermijd je problemen evenals door de huid goed te verzorgen met een juiste voetcrème. Vraag advies voor dit alles aan ons.

Voetproblemen bij diabetes worden ook wel diabetische voet genoemd. Dit omdat een deel van de symptomen van diabetes zich afspelen in de voeten.
Een slechte doorbloeding is de grote oorzaak van problemen. Bloedvaten kunnen aangetast geraken waardoor er minder bloed door de benen en voeten stroomt en een klein wondje al tot ernstige gevolgen kan leiden. Ook zenuwen kunnen beschadigd raken door diabetes (neuropathie). Hierdoor vermindert het gevoel in benen en voeten en kan het zijn dat kleine wondjes niet worden opgemerkt.
Verder komen voetafwijkingen voor bij  patiënten met diabetes. Dit komt door weefselverlies. Dit verlies komt door de verschillende zenuw- en vaatafwijkingen.

Indien er toch een wondje is ontstaan is vroegtijdige intensieve wondbehandeling dan ook noodzakelijk en kan dit onnodige complicaties voorkomen. Soms is doorverwijzing naar de arts en een thuisverpleegkundige noodzakelijk.

Door een slechte vocht/vetbalans in de huid kan extra droge of vochtige huid veroorzaakt zijn door diabetes. Met de juiste zorg kan je hier ook op inspelen.

Op een afspraak voor voetzorg kunnen wij buiten de volledige inspectie en voetzorg handige tips meegeven en samen kijken naar de beste manier om de voeten gezond te houden.

Elek mutualiteit beslist zelf of voetzorg gedeeltelijk wordt terugbetaald of niet. Vraag het daarom na bij jouw mutualiteit. Wij vullen hun formulieren na de zorg met plezier in. De diabetische patiënt wordt hier vaak apart vermeld. Verder is terugbetaling door het RIZIV in bepaalde gevallen verplicht door de mutualiteiten. De Belgische Vereniging der Podologen vermeld op zijn website wanneer er terugbetaling mogelijk is. Doorverwijzing door de arts is dan altijd noodzakelijk.
https://www.podologie.be/nl/patient/faq/detail/hoe-zit-het-met-de-terugbetaling-van-podologieverstrekkingen-voor-diabetespatienten

Podologe, Yoni Beddegenoodts, kan je, indien voldaan aan deze wettelijk bepaalde voorwaarden, dan een getuigschrift afgeven.

Terugbetaling van podologieverstrekkingen voor diabetespatiënten

Voortraject
De patiënten met een zorgmodel Opvolging van een patiënt met diabetes type 2 hebben recht op terugbetaling van bepaalde podologieverstrekkingen die de huisarts heeft voorgeschreven (Opvolging/voortraject).
Het gaat om de verstrekking: individueel podologisch onderzoek of podologische behandeling (nomenclatuurnummer 771153), max. 2 per jaar voor patiënten die behoren tot een risicogroep.
De huisarts moet dan eenmalig nomenclatuurnummer 102852 aanrekenen, zodoende de patiënt te laten aansluiten bij het voortraject.
De huisarts mag dit nomenclatuurnummer gebruiken op voorwaarde dat hij het GMD van de patiënt beheert of deel uitmaakt van de geregistreerde groepering van huisartsen waarin een arts dat GMD beheert.

Zorgtraject
Indien de patiënt een zorgtrajectcontract ondertekende zijn volgende regels van toepassing. Om gebruik te kunnen maken van podologieverstrekkingen moet de patiënt een voorschrift hebben van de huisarts die het zorgtrajectcontract ondertekende of van een andere huisarts die toegang heeft tot het GMD. Ook de endocrino-diabetoloog die het zorgtrajectcontract mee ondertekende kan een voorschrift schrijven. Het betreft twee individueel podologische onderzoeken of podologische behandelingen van 45 minuten (nomenclatuurnummer 794032).

Diabetesconventie
Indien de patiënt gevolgd wordt in een gespecialiseerd centrum voor zelfregulatie van diabetes mellitus / diabetesconventie is er een voorschrift nodig van de huisarts die het GMD beheert of van een huisarts die deel uitmaakt van een geregistreerde groep van huisartsen waarvan een lid uw GMD beheert of van de arts die bevoegd is om programma’s voor te schrijven in het kader van de overeenkomst, gesloten met een gespecialiseerd centrum voor zelfregulatie van diabetes mellitus. Het betreft twee individueel podologisch onderzoeken of podologische behandelingen van 45 minuten (nomenclatuurnummer 771153)