Wat is Podologie

Wat is podologie? En wat doet een podoloog?

Artikel verschenen in Helan magazine september 2022

Wie het schoentje past, trekke het aan … En precies hoe belangrijk een goed passende schoen is voor de gezondheid van je voeten, dat kan een podoloog je in detail vertellen. We vuurden 4 vragen over podologie af op Sylvie Van Giel, voorzitster van de Belgische Vereniging der Podologen.

Wat doet een podoloog?

Podologen zijn paramedici die je voet en enkel onderzoeken en de invloed daarvan op de rest van jouw lichaam analyseren. Die analyse kan leiden tot schoenadvies, bijvoorbeeld voor veiligheidsschoenen. Maar soms verwijst een podoloog je ook door naar een kinesist of arts bij specifiekere problemen. 

Podologen behandelen ook nagel- en huidaandoeningen aan je voet. Vaak sturen artsen patiënten door naar een podoloog, maar je kan er ook uit eigen beweging terecht. Voor schoenadvies, maar ook voor correcte voetzorg (bv. bij diabetes) en om verdere problemen met je voeten te helpen voorkomen.

Wat is het verschil tussen steunzolen en podologische zolen?

Een podologische zool is geen klassieke orthopedische steunzool. Een podologische zool wordt op maat gemaakt, gebaseerd op een onderzoek van de stand van je voeten én de beweging van alle relevante gewrichten. 

Niet alleen je voet en enkel, maar ook knie, heup en rug worden mee bekeken. Want vaak hebben voetproblemen te maken met de manier waarop je stapt en staat. Na de analyse maakt de podoloog een 3D-afdruk van de meest ideale positie van je voet. Met een podologische zool krijgt de podoloog vat op je hele bewegingspatroon, om het te veranderen én beter te maken.

Voor elke sport de juiste schoen

Het klassieke recept voor sportblessures? Je wil beginnen lopen en haalt een lukraak paar sneakers of sportschoenen uit de kast… Laat ze liever liggen en investeer in goed passende schoenen die gemaakt zijn voor de sport die je wil beoefenen. 

Sporten met verkeerd of slecht passend schoeisel kan rechtstreeks tot blessures leiden. Niet alleen ter hoogte van je voeten, maar ook aan je knieën, heupen en rug. De ene schoen gaat bepaalde bewegingen afremmen, de andere gaat die net bevorderen. 

Kijk dus naar de sport die je wil doen en stem je schoeisel erop af. Zo vermijd je dat je beweging krijgt in gewrichten waar je op dat moment geen beweging nodig hebt. Want dat is de ideale voedingsbodem voor overbelasting en blessures.

Hoe kies je de eerste kinderschoen?

Ook voor je kinderen zijn goede schoenen heel belangrijk. En jammer genoeg kunnen de allerkleinsten maar moeilijk aangeven of hun nieuwe schoentjes comfortabel zitten. 

  • De klassieke testmethode om met een druk op de tip van de schoen te checken waar de grote teen zit is niet echt representatief. Kinderen krullen vaak hun tenen op als je op de schoen drukt. 
  • Een andere achterhaalde klassieker: een stevige schoen kopen, want zo leren kinderen sneller stappen. 

Een eerste kinderschoen moet juist zo soepel mogelijk zijn. Zo leren de beweeglijke kindervoetjes zelf stabiliteit zoeken. Eigenlijk laat je kleine kinderen best zo veel en zo lang mogelijk op blote voeten lopen. Dat stimuleert de spieren en een gezonde ontwikkeling van de voet.